Echipa

UNIVERSITATEA BABEȘ-BOLYAI (UBB)

Director de Proiect:

Dr. Ramona Moldovan este în prezent lector în Catedra de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai. Este psiholog clinician, psihoterapeut și consilier psihologic în terapii cognitiv-comportamentale acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania. A realizat formarea în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul Albert Ellis Insitute (SUA) și International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (Universitatea Babeș-Bolyai). De asemenea, s-a specializat în consiliere genetică în cadrul Universității din Manchester (Marea Britanie). De-a lungul ultimilor 10 de ani a participat sau a coordonat o serie de studii clinice și experimentale în investigarea predictorilor eficacitatea terapiilor cognitiv-comportamentale, precum și factorilor psihologici asociați cu tulburări psihologice și genetice. În prezent, este cercetător principal și coordonează proiectul: Consiliere genetică pentru tulburări mentale severe. Integrarea serviciilor inovative în intervențiile profilactice (PN-II-PT-PCCA-2013-41680).

Dr. Oana Cobeanu este doctor în psihologie clinică, consilier psihologic și psihoterapeut pregătit în terapii cognitiv-comportamentale. Are o experiență clinică și științifică cuprinzătoare, ca urmare a implicării în cadrul mai multor studii clinice: 1) studiu clinic privind eficacitatea CBT pentru anxietate, 2) studiu clinic pe CBT pentru depresie, 3) studiu clinic pentru testarea Cognitive Evolutionary Intervention pentru depresie, și 4) două studii pentru testarea unor sisteme on-line pentru a sprijini tratamentul pacienților cu depresie.

Dr. Sebastian Pintea este lector în cadrul Departamentului de Psihologie, UBB, fiind licențiat în specializările Sociologie (Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca) și Psihologie (Universitatea de Vest din Timișoara). Acesta deține o diploma de master în domeniul Comunicare Socială și Relații Publice, precum și titlul de doctor în Psihologie. Este membru în comisiile de îndrumare a doctoranzilor din cadrul Școlii Doctorale Psihologie Cognitivă Aplicată, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Babeș-Bolyai. Domeniile sale de interes sunt psihologia antreprenorială, metodele de cercetare și analiza datelor.

Dr. Bianca Macavei este în prezent lector în Catedra de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai. Este psiholog clinician, psihoterapeut și consilier psihologic în terapii cognitiv-comportamentale acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania. Este specializată în intervenții psihologice validate empiric pentru adulți, adolescenți și copii, și a realizat o pregătire extensivă în terapia rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală în cadrul Albert Ellis Insitute (SUA) și International Institute for the Advanced Studies of Psychotherapy and Applied Mental Health (Universitatea Babeș-Bolyai). Domeniile de interes includ: psihodiagnostic și tratament pentru (a) tulburări de anxietate, (b) tulburări afective, (c) tulburări de adaptare; consiliere psihologică pre și post-chirurgicală; dezvoltare personală; promovarea sănătății prin educație comportamentală rațional-emotivă; terapie asistată de animale; terapie pastorală/ spirituală.

Mădălina Radu este doctorand în psihologie, consilier genetic, psiholog clinician și psihoterapeut în intervenții cognitiv-comportamentale acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania. Interesele de cercetare includ consiliere genetică pentru tulburări mentale și tulburări psihosomatice. A fost implicată în: 1) două studii calitative privind percepția copiilor asupra eredității, 2) un studiu cu privire la mecanismul schimbării în terapia cognitiv-comportamentală pentru sindromul colonului iritabil. Experiența clinică include intervenții pentru copii și adulți axate pe: (1) consiliere genetică pentru testare prenatală, (2) evaluarea psihologică, (3) psihoterapie pentru copii, tulburări afective și tulburări de personalitate.

Andrada Ciucă este doctorand în psihologie, consilier genetic și consilier psihologic în terapii cognitive-comportamentale acreditat de către Colegiul Psihologilor din Romania. A obținut licența în psihologie în anul 2012, și masterul în consiliere genetică în anul 2014 (Universitatea Babeș-Bolyai). Interesele de cercetare includ: (1) consiliere genetică pentru tulburări mentale, (2) consilierea genetică pentru forme de cancer ereditar și prevenția cancerului și (3) aspecte psihosociale legate de testarea genetică.

UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE IULIU HAȚIEGANU (UMF)

Dr. Doina Cosman este profesor de Psihiatrie și Sănătate Mentală în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, Romania. A participat ca cercetător principal din partea României în două mari proiecte finanțate prin EU 7th Framework Program pentru investigarea prevenției suicidului la adolescenți în Europa. În 2011 i-a fost acordată medalia Krepelin-Alzheimer de către Ludwig Maximilians University of Munich ca recunoaștere pentru meritele sale în cercetarea suicidului. A publicat mai mult de 70 de articole în baze de date internaționale, inclusiv Lancet Psychiatry. Multe din publicațiile sale sunt rezultatul studiilor care investighează eficacitatea farmacoterapiei si psihoterapiei pentru depresie.

Dr. Horia Coman este psihiatru, profesor asociat și șef al Departamentului de Psihologie Clinică și de Sănătate Mentală al Universității de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu și șef al Clinicii de Psihiatrie III a Spitalului Județean de Urgență Cluj. A făcut cercetări aprofundate în diferite proiecte naționale și internaționale care investighează tratamentul și reabilitarea pacienților cu tulburări psihiatrice. A fost, de asemenea, implicat în calitate de cercetător principal în numeroase studii clinice finanțate privat.

Dr. Victor Pop este profesor la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, și directorul Departamentului de Științe Moleculare și Genetică Medicală. Este membru în Societatea Națională de Biologie Celulară, din 1981; Membru al Societății Române de Genetică Medicală, din anul 1994; European Cell Biology Organisation (ECBO), din 1993; European Society of Human Genetics (ESHG), din anul 1997. Este autorul a numeroase cărți de specialitate și articole științifice indexate în baze de date internaționale.

Dr. Diana-Laura Miclea este din 2011 asistent universitar în Departamentul de Genetică Medicală. Cercetările ei privind factori genetici și clinici, cu un rol important pentru diagnostic și evoluție au fost cea mai mare parte dezvoltat sub coordonarea Prof. Dr. Victor Pop. A primit titlul de doctor în anul 2011 și titlul de medic specialist în Pediatrie în 2010 și medic specialist în Genetică Medicală 2012. A făcut stagii de cercetare la Sorbonne Paris Cite – Universitatea din Paris, Spitalul ”Robert Debré”, și Universitatea ”François Rabelais”, Tours, Franța. Ea este autor și coautor a numeroase studii științifice și a fost implicată în diferite proiecte de cercetare în genetica medicală

INCDO INOE 2000 FILIALA INSTITUTUL DE CERCETĂRI PENTRU INSTRUMENTAȚIE ANALITICĂ (ICIA)

Despina Gomoiescu este fizician, absolvent al Universității Babeș-Bolyai, Facultatea de Fizică, 1974, cercetător principal în cadrul ICIA Cluj-Napoca, Departamentul de Cercetare. Abilitățile și competențele sale includ definirea și selectarea grupurilor de pacienți și introducerea acestora în cadrul studiilor de evaluare; dezvoltarea și implementarea bazelor de date și studii statistice; producția de materiale de diseminare. A participat ca cercetător în cadrul a diferite proiecte care investighează reabilitarea socială în schizofrenie și implicarea factorilor genetici în schizofrenie și depresie.

S.C. SALVOSAN-CIOBANCA S.R.L. (SALVOSAN)

Dr. Radu Anghel Popp este biolog și medic specialist în Genetica Medicală. Este lector în cadrul Catedrei de Științe Moleculara, Genetică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj, România. Este implicat în activități de diagnostic și de cercetare moleculară în patologii mendeliene și poligenice. Abilitățile și competențe sale includ: tehnici de citogenetică si genetică moleculară: cariotipare cu benzi G, extracție cu acid nucleic, tehnici de PCR: simplex și PCR multiplex, PCR-RFLP, ARMS-PCR, tetra-primer PCR, secvențiere ADN, electroforeză acizi nucleici. A fost, de asemenea, implicat în numeroase proiecte de cercetare în domeniul geneticii medicale.

Dr. Ciobanca Petrica Teofil este specialist în medicina de laborator și medicină generală, are competențe în ultrasonografie generală, asistent la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Membru în echipe de cercetare din diferite proiecte: “Constituirea unei rețele naționale privind studiul unor zoonoze parazitare și implicațiile lor în siguranța alimentelor”, CEEX 178/2005; “Evaluarea și optimizarea interdisciplinară a metodelor de screening, diagnostic și tratament în trichineloza și echinococoza chistică umană și animală în centrul și nord-vestul României – TRICHID”, “Constituirea unei rețele de cercetare a dermatofitelor la om și animale”, Program CEEX 151/2006.