Informații pentru pacienți și familie

Schizofrenia

Schizofrenia este o tulburare care afectează modul în care o persoana gândește, simte și se comportă. Una din caracteristicile acestei afecțiuni se referă faptul că persoanele afectate nu pot distinge realitatea de propriile gânduri și idei (cei afectați pot avea halucinații, adică aud voci sau văd ceva ce nu există); unele persoane pot delira, adică pot avea anumite convingeri sau credințe false. Majoritatea simptomelor se concentrează în jurul unor teme precum ideea de persecuție (cineva îi urmărește sau vrea să le facă rău), ideea că lucrurile au o altă semnificație decât în mod normal, sau idei de natură religioasă (o entitate divină le transmite mesaje). Toate aceste simptome pot speria persoanele afectate de schizofrenie, asta ducând la izolare socială sau la anxietate ridicată. De asemenea, cei afectați pot să nu vorbească sau să stea nemișcați perioade îndelungate, pot avea contact vizual redus cu cei din jurul lor, pot avea o exprimare mai lentă sau săracă în cuvinte și le poate lipsi voința de a se implica în activitățile de zi cu zi. Primele simptome apar de obicei între 20 si 30 de ani și apar mai devreme la bărbați decât la femei. Pentru persoanele cu schizofrenie poate fi dificil să își păstreze locul de muncă, să se întrețină sau să se îngrijească singure, de aceea este foarte important sprijinul celor apropiați. Tratamentele existente vizează în principal controlul simptomelor și sunt foarte eficiente. Deși este o afecțiune serioasă, persoanele afectate de schizofrenie pot avea o viață împlinită.

1 schizofrenia

Tulburarea Bipolară

Tulburarea bipolară este caracterizată de schimbări radicale și ciclice în emoțiile, gândirea și comportamentul unei persoane. Aceste schimbări alternează între două tipuri de stări: de la episoade de manie (sau hipomanie), adică stări de euforie, fericire extremă, fugă de idei, energie exagerată, lipsa somnului, comportamente riscante, vorbire rapidă și dezorganizată, la episoade depresive caracterizate de stări de tristețe intensă, pierderea plăcerii și interesului, dificultăți de concentrare, dereglări ale apetitului și somnului, inactivitate și izolare, gânduri legate de moarte. Fiecare persoană este diferită, iar alternarea stărilor poate varia de la de câteva ori pe an la de câteva ori pe săptămână. Mai mulți factori contribuie la declanșarea bolii, printre care structura și funcționarea creierului, predispoziția genetică, experiențele de viață și istoricul familial. Tratamentul include de obicei medicație și psihoterapie, iar pe termen lung este foarte eficient. De asemenea, anumite schimbări în stilul de viață pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Un diagnostic și un tratament corect sunt decisive pentru o viață productivă și împlinită.

2 tulburarea bipolară

Tulburarea schizoafectivă

Tulburarea schizoafectivă include simptome specifice atât schizofreniei cât și tulburării bipolare. Aceste simptome sunt grupate în mai multe tipuri de episoade. În cadrul episoadelor psihotice persoanele afectate nu pot distinge realitatea de propriile gânduri și idei (aceștia pot avea halucinații, adică aud voci sau văd ceva ce nu există, sau delir, adică pot avea anumite convingeri sau credințe false). De asemenea, persoanele afectate au și episoade care influențează modul în care se simt, adică episoade depresive (caracterizate de stări de tristețe intensă, pierderea plăcerii și interesului, dificultăți de concentrare, dereglări ale apetitului și somnului, inactivitate și izolare, gânduri legate de moarte) sau episoade de manie și hipomanie (adică stări de euforie, fericire extremă, fugă de idei, energie exagerată, lipsa somnului, comportamente riscante, vorbire rapidă și dezorganizată). La declanșarea bolii contribuie mai mulți factori, printre care structura și funcționarea creierului, predispoziția genetică, experiențele de viață și istoricul familial. Persoanele afectate de această tulburare pot avea dificultăți în viața profesională și funcționarea socială, de aceea sprijinul celor apropiați este foarte important. Tulburarea schizoafectivă nu este deocamdată la fel de bine înțeleasă ca și celelalte tulburări mentale însă tratamentele existente ajută semnificativ la controlul simptomelor și persoanele afectate pot duce o viață fericită și împlinită.

3 tulburarea schizoafectiva

 

 

Broșură pentru depresie

Broșura pentru psihoză

Broșură pentru schizorenie

Broșură pentru tulburarea bipolară

Broșură pentru tulburarea schizoafectivă